Rotated Rectangular Volumes Make up Montalba Architects’ LR2 House

Montalba-Architects-LR2__image00

Designed by Santa Monica-based firm, Montalba Architects, the LR2 House overlooks Pasadena and its adjacent mountains from its hillside perch. This new 4,200-square-foot house is made up of several distinct living volumes and programs.

The 4,200-square-foot home is made up of several distinct living volumes that are stacked atop each other, creating a rotated series of rectangular masses.

In response to the client’s desire to retain a significant portion of the existing flat pad between adjacent slopes, the house follows the matchbox concept with stacked volumes creating a rotated series of rectangular masses abutting the hillside, each with its own take on indoor/outdoor space.

Montalba-Architects-LR2__image01

Montalba-Architects-LR2__drawings

Montalba-Architects-LR2__image02

Outdoor breezeways, porches, courtyards, covered walkways and an immense rooftop deck extend the reaches of the limited floor area to the natural chaparral and views beyond. The house includes guest suites, a home office, gym, and theatre screening room, as well as abundant outdoor spaces, all taking in views of the surrounding hills and valley.

Outdoor spaces like breezeways, porches, rooftop decks and courtyards present stunning views of the surrounding mountain vistas.

The structure’s programmatic elements peel away from the primary group of building blocks and shift to follow the rough slope of the hillside terrain. The intended entry sequence flows with the landscape, guiding visitors along a reaching sidewalk that extends under the mass of the building. The compression of the resulting space offers a unique arrival experience incorporating the natural creek just beyond front door, which is nestled on the second floor.

Montalba-Architects-LR2__image03

Montalba-Architects-LR2__image04

Montalba-Architects-LR2__image05

Following the natural grade, the front stairs create an arching path to a bridged entry portal, all the while showcasing panoramic views of the house. As the front door opens, the dark, angular façade of paneled concrete gives way to a light-filled interior of soft wood and bright white finishes.

Upon entering the home, visitors are greeted with an indoor/outdoor living space that offers framed views of the landscape and bathes the interior with natural light.

Upon entering, visitors find themselves within an indoor/outdoor living space – framed views of the exterior landscape bathe visitors in natural light and immerse them in the natural world outside. Once inside the residence, stairs descend to a private screening room or ascend to the third floor living spaces. A series of open terraces mirror the interior living quarters, encompassing almost as much outdoor space as the enclosed third-floor footprint.

Montalba-Architects-LR2__image07

Montalba-Architects-LR2__image08

Montalba-Architects-LR2__image09

Montalba-Architects-LR2__image10

Montalba-Architects-LR2__image11

Montalba-Architects-LR2__image12

Montalba-Architects-LR2__image13

The LR2 House was completed in 2018 and won multiple awards, like the AIA California Residential Award and American MasterPrize, in 2019. Take a closer look at the home at the pictures above and head to Montalba Architects’ website to view more of the firm’s projects. Come into the beautiful world of Montalba Architects.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s